1. EMDR bij bevallingstrauma’s en/of bevallingsangst

Bevallen en een kindje krijgen is het mooiste wat er is!”
Gelukkig ervaart de meerderheid van de moeders (en vaders) dit ook echt zo. Echter 10-20% van de vrouwen ervaart de bevalling als traumatisch en 1-3% ontwikkelt een posttraumatische stressstoornis (PTSS) na de bevalling. Dit is 2 van de 100 vrouwen die bevallen!
In Nederland worden er per jaar 160.000 – 210.000 kinderen geboren. Dat betekent dat er ongeveer 24.000 – 31.500 bevallingen per jaar als traumatisch ervaren worden en ongeveer 3200 – 4200 maal per jaar PTSS ontwikkeld wordt!

Een traumatische bevalling en/of PTSS krijgen na een bevalling heeft een aantal gevolgen, zoals het verstoren van de binding tussen moeder en kind, problemen bij borstvoeding, stemmingswisselingen, minder genieten van het leven en angst voor een eventuele volgende bevalling. Er zijn zelfs vrouwen die hun kinderwens parkeren uit angst voor de bevalling. Overigens kan deze angst ook ontstaan door verhalen en beelden van nare bevallingen, zonder zelf een (traumatische) bevalling te hebben meegemaakt.

Er is ook goed nieuws! Uit onderzoek blijkt dat Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) heel goed werkt bij PTSS en andere traumagerelateerde- en angstklachten. Deze veelal kortdurende en efficiënte therapie kan vrouwen helpen om geen last meer te hebben van de aan zich opdringende herinneringen van de bevalling, bij het wegnemen van de spanning die zij ervaren als zij aan de bevalling denken of erover praten en de angst doen afnemen voor een volgende bevalling. Momenteel wordt er in het OLVG in Amsterdam onderzoek gedaan naar preventieve EMDR-therapie na een traumatische bevalling om het ontwikkelen van PTSS te voorkomen. Dit laat wel zien dat EMDR een heel belangrijk hulpmiddel kan zijn!

Diverso biedt EMDR-behandeling bij bevallingstrauma’s en/of -angst. Meestal wordt deze behandeling vergoed door de zorgverzekeraar binnen de basisGGZ. Meer over tarieven en vergoedingen binnen de basisGGZ vind je HIER.
Soms wordt een behandeling niet vergoed en dan kun je een speciaal pakket afnemen, bestaande uit een intake, 4 EMDR-sessies en een nagesprek voor €550,-.

Twijfel niet, meld je HIER aan voor een gratis kennismakingsgesprek en dan bespreken we jouw mogelijkheden.

2. Zelfbeeldtraining – UNDER CONSTRUCTION

3. Training bij chronische lichamelijke klachten – UNDER CONSTRUCTION

4. (ONLINE) cursus voeding – UNDER CONSTRUCTION